Bokhandelen ble forlag

Trolltekst utgir sin første bok, Partiguiden av Jon Hustad 3. juni 2013. Det gikk altså bare åtte uker fra lanseringen av bokhandel til forlag, eller rettere sagt et mikroforlag foreløpig.

Vi tror at den gamle forlagsstrukturen står for fall, ikke et særlig originalt syn blant nett-nerdene. Men vi er ikke nett-nerder, vi er forfattere. Både Elin og jeg har lang erfaring med de store forlagene og vet hva de gir, på godt og vondt.

Armert av boklov og lydige forfattere vil det nok ta en stund før endringene kommer i bokbransjen. Alt er så gjennomregulert. Mange små forlag er frustrerte over hvor vanskelig det er å komme inn med bøkene sine i en vanlig bokhandel. Enda vanskeligere er det å få bøkene sine synlige i de fysiske bokhandlene. Trolltekst er ikke der i det hele tatt, og vi har ikke tenkt å forsøke å komme inn heller.

Vi er på nettet, utelukkende på nettet. Papirbok eller ebok? Det er oss revnende likegyldig. Vi har oppdaget at det er overraskende lett å pakke papirbøker og få dem av gårde. Det kompliserte er betalingsløsningene, dersom vi skulle brukt bankgiro. Det har vi derfor droppet. Du kan bare kjøpe bøkene våre med kort.

Det teknisk/praktiske rundt å utgi bok er så enkelt og billig at vi simpelthen ikke kunne la være. Du trenger noen gode underleverandører og en nettside. Å bære papirbøker til posten selv er bare hyggelig, så lenge alt rundt salg og betaling foregår på nett.

Det betyr ikke at alle bør utgi bøker. For alle tekster er ikke verdt å betale for. Redaktøren er det eneste et tradisjonelt forlag har som man ikke kan klare seg uten, heller ikke som mikroforlag. Redaktøren kan kvalitetsikre teksten.Og si nei til tekster som ikke skal ut. I Trolltekst har Elin, jeg og Nils Gundersen (mangeårig redaktør i Cappelen Damm-ansatt) gjort redaktørjobben for boka Partiguiden. Fredrik Valdmanis har tatt fullt systemansvar for salgsløsningene på nett og Bokproduksjon AS har gjort den tekniske produksjonen av selve boka.

Vi har utgir vår første bok til prisen av en sydenferie. Kostnadene våre framover er så lave at vi kan tåle lav omsetning: Nettbokhandelen koster 150 kroner i måneden i drift!

Forlagsbransjen vil bli totalt endret som følge av ny teknologi. Og da tenker vi ikke bare ebok, men at støttefunksjonene er blitt så enkle og tilgjengelige for hvermansen. Grafisk setting, trykk, salg, betaling og regnskapsunderlag. Men redaktøren består, til evig tid. Om vi lykkes med dette avhenger bare av om tekstene er gode nok.

 Du kan gå direkte til boka Partiguiden her.

Vil du ha nyhetsbrev fra Trolltekst/Orjas? Nyheter om samfunn og arbeidsliv. Trykk her.