Er Dagens Nyheter rasistisk?

Søndag hadde avisa Dagens Nyheter en helsides annonse for boka Invandring och mørkläggning, som Trolltekst har e-bokrettighetene til. Det brøt umiddelbart ut rabalder på Twitter, under hashtagene #dnannons, #dnrasism, #dngate, og #dnbojkott. Flere henviste til nazismen, det mest oppsiktsvekkende synes jeg var denne tweeten fordi den refererte til annen verdenskrig (med ordene «Aldri mer») og faktisk var skrevet av en biskop:

Dagens Nyheter svarte umiddelbart på protestene og sa at de ønsket å ha en liberal annonsepolitikk. I går kom også Svenska Dagbladet på banen og forsvarte annonsen.

Nettstedet Dagens Opinion intervjuet Karl-Olov Arnstberg, en av de to forfatterne bak boka, og som har gitt den ut på sitt eget forlag Debattforlaget (der du også kan få kjøpt boka i papirutgave).

Sanna Raymans ledere i Svenska Dagbladet er verdt å sitere, hun kom med det forsvaret for annonsen som ville synes opplagt, men som sjelden er framme i svensk debatt og det er følgende: Hva er farlig med fakta, så lenge vi faktisk er stolte av vår generøse innvandringspolitikk? Jeg siterer (Wolodarski er sjefredaktør i Dagens Nyheter):

Chefredaktören Peter Wolodarski själv hävdade gång på gång under dagen, att alla punkter var faktagranskade av tidningen, detvillsäga man medverkade inte till att sprida lögner. Stämmer detta så inställer sig frågan: Är det korrekt uppfattat att stora delar av mediekåren anser det olämpligt att berätta om vår öppna och humana migrationspolitik i siffror? I stället för att vara stolta, ska vi tala tyst om den? Varför då?

Det burde vel også vært en mer nærliggende argumentasjon for biskopen, men han kastet seg altså på sensur-ropet; At en stor dagsavis ikke bør trykke annonser for innvandringskritiske bøker.
Annonsen i Dagens Nyhter søndag

I dag 10. desember kom lederen i Dagens Nyheter og forsvarte igjen annonsen. Hanne Kjöller skriver:  Summa summarum har jag svårt att se annonsen som rasistisk. Varje vän av yttrandefrihet vet att det inte är rätten att uttrycka majoritetens uppfattning eller de goda synpunkterna som behöver försvaras. De behöver inget försvar.

I går mandag 9. desember var det en demonstrasjon i Stockholm mot annonsen, men bare et femtitalls mennesker møtte opp. Det er langt fra Twitter-engasjement til faktisk oppmøte.

Vi i Trolltekst synes denne boka er så god at den fortjente en bredere distribusjon og laget e-bok av den. Den selges jevnt og trutt i Norge, Sverige og Danmark. Vi kan ikke med vår beste vilje forstå at den er rasistisk.

Vi kan heller ikke forstå at annonsen er rasistisk, eller på noen annen måte bryter med svensk eller norsk lov. Derimot oppmuntrer innholdet til debatt, en slik debatt om innvandring som Norge og Danmark har holdt på med i åresvis.

Les Bjørn Stærks essay Oppdra folket! om Norge, Sverige og innvandringsdebatten.

PS: Grunnet denne bloggerens elendige tekniske kompetanse er annonsen bare vist i et for lite format i denne bloggen. Men innholdet er gjengitt på denne nettsiden, da i quiz-format.

Dersom du synes quizen er rasistisk er du trolig også enig med de svenskene som mente annonsen var rasistisk.

PS2: Aftenposten skrev om saken i går, og NRK Kulturnytt hadde en reportasje om den i morges. Også i Danmark har saken vakt oppmerksomhet.

 Vil du ha nyhetsbrev fra Trolltekst/Orjas? Nyheter om samfunn og arbeidsliv. Trykk her.