Bjørn Stærk blogger: Ikke vend Åkesson ryggen

av Bjørn Stærk, forfatter på Trolltekst

I morgen fredag kommer lederen av Sverigedemokratene til Norge, og antirasister ønsker å protestere. Men hvis avsky kunne bekjempe SD ville det ha hjulpet for lenge siden.

I en valgkamptale nylig henvendte Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokratene, seg direkte til islamistene som myrder kristne i Irak. «Jeg er ikke troende,» sa han, «men jeg betrakter meg selv som kristen.»

«Dere kan ikke drepe oss alle,» fortsatte han. «Dere kan ikke vinne, for vi er flere og sterkere enn dere tror.»

De forfulgte kristne i Irak trenger støtte. Det er som om tusenvis av breiviker  – flere av dem fra Sverige og Norge – har sluppet løs på sivilbefolkningen. Men Åkessons ordbruk får meg til å grøsse. Han kaller massakrene et angrep på «oss» i den «kristne, vestlige, demokratiske verden». Men det er ikke der konfliktlinjen går. Når islamister myrder er det andre muslimer som er de første og fleste ofrene.

«Dere kan ikke drepe oss alle!» er sekterisk ordbruk. Det er ikke første gang. Åkesson mener at muslimsk innvandring er den største utenlandske trusselen mot Sverige siden Andre verdenskrig. Han appellerer til velgere som ikke godtar at islam har kommet hit for å bli. I beste fall er dette en irrelevant fantasi.

I morgen fredag kl 13:30 står Åkesson foran Stortinget og snakker til svenske velgere i Norge. Nettstedet Vepsen oppfordrer til å møte opp og vende ham ryggen.

Dette er et dumt forslag. Å vende ryggen er å vise avsky til de som ikke vender ryggen. Og hvis det er én ting SD-velgere ikke trenger mer av, er det avsky.

I boken Oppdra folket!, som nå har kommet i en oppdatert 2014-utgave, skriver jeg at den svenske eliten ønsker å lede folket inn i fremtiden med en myndig hånd. De som går feil vei skal møtes med avsky og utfrysning, ikke argumenter. De skal oppdras.

En av folkeoppdragerne er Ali Esbati, som mener at debatter bør vinnes ved at de gode styrer premissene slik at de slemme taper. Du skal ikke en gang spørre «hvor mye innvandring tåler vi». Du må «våge å ikke ta debatten.» Etter 22. juli burde norske politikere vendt sin hellige vrede mot Frp, mener Esbati. Det ville de gjort i Sverige. I stedet sitter Stoltenberg på Skavlan og forsvarer dem. Som eksempel på hvor lite Norge har lært av Breivik viser Esbati til at jeg har skrytt av nettstedet Document.

Sånt gjør man ikke i Sverige. Der ble det mediestorm da Dagens Nyheter trykket en annonse for den innvandringskritiske boken Invandring och mörkläggning. Selv på annonsesidene skal man vende ryggen til de «slemme».

Men hvis avsky kunne legge lokk på innvandringskritikken burde det ha hjulpet nå. Svenske innvandringskritikere har blitt møtt med lite annet i årevis.

Det har ikke hjulpet. Det har bare forgiftet. Det har skapt harde fronter uten plass til nyanser. Folk må velge mellom SD på den ene siden og alle partiene som har innført verdens mest liberale flyktningpolitikk på den andre siden. Islamhaterne i SD og på nettet har nesten fått monopol på å advare mot islamisme og å snakke om innvandringens ulemper.

Sverige går gjennom en radikal samfunnsendring. De trenger en offentlighet som kan betrakte seg selv på en voksen måte. I stedet har mange en maoistisk tro på at virkeligheten kan rette seg etter politiske føringer.

Flere kommentatorer ber nå om en bredere «meningskorridor». Men det kan være for sent. Det er vanskelig å stoppe en ordkrig. Mye lettere å fortsette å vende ryggen til hverandre.

Oppdra folket! kan kjøpes som ebok fra Trolltekst.

Vil du ha nyhetsbrev fra Trolltekst/Orjas? Nyheter om samfunn og arbeidsliv. Trykk her.