Somaliere – klankultur viktigere enn islam

Somaliske klaner er verdens beste forsikringssystem, uttalte en svensk sosialantropolog begeistret. Men klankulturen er også den viktigste årsaken til at somalierne ikke blir integrert, mener forfatteren Per Brinkemo.

I boka «Mellan klan och stat» gir den svenske journalisten Per Brinkemo oss fortellingen om somalierne. Det er fortellingen om hvilket samfunn de kommer fra, både om Somalia som land men også om klankulturene som utgjør det somaliske folk. Et folk som fikk skriftspråk så sent som i 1972. En stor del lever fortsatt som nomader og er analfabeter Dette er overlevere, med en rik muntlig fortellertradisjon, en stolt og særegen kultur, men også med brutale praksiser.

Per Brinkemo ble interessert i somalisk kultur i 2003, da han nokså tilfeldig ble kjent med unggutten Ahmed som ble dumpet av foreldrene i Mogadishu, bare tretten år gammel. Han ble sendt mot sin vilje fra trygge Sverige, det eneste landet han kjente, til for ham ukjente slektninger i Somalia. Han var blakk, livredd og overgitt og det skulle ta flere år før han fikk komme tilbake, med Brinkemos hjelp. Hvilke foreldre er det som gjør noe slikt mot sitt eget barn? tenkte Brinkemo. Og kastet seg inn i det somaliske miljøet, drevet av journalistisk nysgjerrighet. Der har han nå i mange år drevet Somaliland förening i Malmø.

Jeg leste denne lille, men innholdsrike boka i ett jafs på en rolig romjulsdag. Brinkemo forklarer somaliske praksiser med entusiasme og forståelse. Framfor alt skriver han mye bedre enn tilsvarende norske forskere som har forsøkt seg på det samme; å forklare hvorfor somaliernes kultur er så lite kompatibel med den nordiske. Selv om det også blant somalierne er tannleger, lærere og intellektuelle, er det langt flere analfabeter med nomadisk bakgrunn enn blant andre innvandrergrupper.

Klanen betyr alt i det somaliske samfunnet, forklarer Brinkemo. Og viser leseren hva klan betyr i praksis. Han holder også klankulturen opp mot det svenske samfunnet, slik det svenske er helt lik det norske. For oss er det staten som gir trygghet, og alle ting er skriftlig. For somalierne er klanen trygghet, og det skriftlige inngir mindre tillit enn det muntlige. Flere historier i boka er direkte underholdende, som den om Khadra som skulle åpne restaurant og møtte det svenske skriftlige byråkratiet på høygir. Er det egentlig mulig for noen å åpne restaurant i Sverige, med så mange intrikate bestemmelser som skal innfris?

Brinkemos bok er like aktuell i Norge som i Sverige. Les den og lær om et særegent og stolt folk, som dyrker klanfellesskapet på global basis, men som må betale i form av fattigdom og dårlig integrering for sine barn. Alle nordmenn som treffer somaliere i jobb eller fritid, og som er i stand til å lese (lettlest!) svensk, bør skaffe seg denne boka.

 Her kan du lese mer om og kjøpe boka. Eller du kan gå til forsiden av Trolltekst her og se flere bøker.